AYVAYI YEDİK !

10 Dec

VİŞNELİ AYVA TATLISI

Az sonra vereceğim tatlı tarifi hafif olduğu kadar meyvesinin lifli olması sindirim sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynuyor; aynı zamanda pankreas dostu! Bununla da yetinmiyor cildi güzelleştiriyor, saçı parlaklaştırıyor, dişleri beyazlatıyor… Dersem yemeyin! Çünkü bu denilenlerin hepsine gücü yeter mi onu bilmem ama tek bildiğim lezzetli olup olmadığıdır bu güzelim tatlının. (ki bu da tarafımca test edildiğine göre lezzetinden şüpheniz olmasın) Muhattabımız ayva, güzel Türkçemizde istenmeyen kötü durumlar için kullanılsa da biz ailecek isteye isteye yedik vallahi : ) Normalde pek meyve (mi yoksa meyva mı?) yemeyen ben bu şekilde alabildiğim vitamini, minerali almaya çalışıyorum. Muhakkak ki ayvanın yararları vardır ancak ben yararı var diye yemek yemektense lezzeti var diye yemek yiyenlerdenim. Bu yüzden sizlere tatlı olmadan önce benim için gayet gereksiz bir meyve olan ayvanın lezzetli tatlı tarifini sunuyorum bu tarif teyzemin tarifi olup bu tarifi pek güzel icra etmektedir : ) Sizin dikkat etmeniz gereken en önemli husus ayvanın cinsi olmalı. Biz bu tarifte ekmek ayvası kullandık ve gayet yumuşak oldu. Eğer ayvanız taze değilse kazık gibi bir tatlınız olur haberiniz olsun.

Malzemeler:

  • 5-6 tane ayva
  • 1/2 su bardağı vişne
  • 2-3 tane karanfil
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 3 su bardağı toz şeker
  • krem şanti
  • su

Hazırlanışı:

  • Ayvaları soyup ikiye ayırdıktan sonra ortalarını oyuyoruz. Oyduktan sonra elimizde kalan çekirdek kısımlarından çekirdeklerini ayıklıyoruz. Bu çekirdekler kıvam için gerekli.
  • Ayva miktarını kafanıza göre değiştirebilirsiniz mühim olan tenceredeki oranı yakalamak. Ayvaların üstüne silme su koyun ve kaynamasını bekleyin. Ayvanızın türüne göre tencereye fazla su koymak işi garantiye alır. Suyun içinde ayvalar kaynarken vişneleri (bu mevsimde tabisi donmuş) , çekirdekleri ve karanfilleri tencerenin içine atın.
  • Ayvalarınızın yumuşadığından emin olduktan sonra şekeri ekleyin. Meyveli tatlıdaki tatlı anlayışınıza göre yine şeker oranını değiştirebilirsiniz. Burada önemli olan şey şekeri ilk başta koymamak. Şeker yapısı itibariyle suyu çeker ve ayvalarınızın katılaşıp sertleşmesine yol açar.
  • 1 su bardağı kadar tenceredeki kaynamış sudan bir cezveye alın ve içine nişastayı ekleyerek jölemsi kıvama getirin ve bunu dağıtarak tencereye tekrardan boşaltın.
  • Bir çatal ya da bıçak yardımıyla yumuşadığından emin olduğunuz iştah açıcı renkteki tatlınızın olduğuna kanaat getirdikten sonra üstüne krem şanti de ekleyerek servise ılımanca başlayabilirsiniz. MG

BON APPETIT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: